Santons, de Saints

Zoals in de vorige Wegwijzer stond, willen we met elkaar  een kerststal  maken waar een grote stoet mensen naar toe trekt: een stoet die laat zien hoe wij met elkaar verbonden zijn door de eeuwen heen, tot op de dag van vandaag. 

Dus niet alleen Jozef en Maria en herders en engelen en (wat later) de koningen kunnen afgebeeld worden. Je kunt ook iemand maken die belangrijk voor je is of geweest is.
En als je liever een diertje maakt kan dat ook.

Waarmee kan je een figuur maken
Dat kan van allerlei materialen: Van stof, van wol, gebreid, gehaakt,  van papier, karton, hout, ijzerdraad of elektriciteitsdraad, brooddeeg, klei of een combinatie van een en ander.

Als een figuurtje moeite heeft om rechtop te staan, is dat niet erg. We zorgen bij het opstellen van de stoet ervoor dat het met behulp van een lange satéprikker of een herdersstaf in piepschuim (of halve aardappel) rechtop staat.
Grootte: de figuurtjes kunnen ongeveer 15 cm  hoog worden,  wat groter of kleiner kan ook. 

een geknielde figuur
basisvorm van een figuurtje van klei

.
.
.
.
.
.

Een figuurtje van klei
Aytin heeft klei gekocht en dit in porties verdeeld die bij haar afgehaald kunnen worden of na de kerkdienst aan liefhebbers meegegeven kunnen worden (info of afspraak met Aytin: jeugdouderling@pglandsmeer.nl .
Dit is klei die normaal gesproken gebakken moet worden. Echter als je je figuurtje mooi compact maakt en stevig aandrukt kan het heel goed gewoon aan de lucht drogen. Niet op de verwarming, maar juist op een koele plaats langzaam laten drogen, dan komen er geen scheuren in.
Eventueel kan je het als het droog is ook nog verven, liefst met acrylverf

  • Eerst de klei lekker met beide handen doorkneden, dan wordt het vanzelf wat warmer, je brengt er als het ware een beetje leven in. Liever geen water toevoegen, dan wordt het te slap. 
  • De basisvorm kan een dik Amsterdammertje ( zo’n paaltje) zijn,
  • Vandaaruit kan je alle kanten uit: Het kan een herder worden of een geknielde figuur. Of een engel. Of een mensje: ik heb bijv. geprobeerd mijn moeder met grote boodschappentas te maken
  • Zorg voor een brede basis, dan staat het figuurtje steviger. 
  • Voor de afwerking of details kan je desgewenst gebruik maken van een theelepeltje of stokje
  • Langzaam laten drogen in een koele ruimte. Eventueel na een week verven.

Misschien is het gezellig als je samen met iemand, op anderhalve meter,  aan de slag gaat. Vooral voor ouderen kan het doorkneden van klei wat zwaar zijn, dan is het fijn als er iemand is, die daarbij kan helpen. En dan kan je toch elk aan je eigen figuur werken .
Als het klaar is kan je het meenemen naar de kerk of wij halen het bij je op.

Petra Tasseron
pastoraat@pglandsmeer.nl


Zoeken

Op Facebook