Jeugdherinneringen aan de oorlog

  • 0

Jeugdherinneringen aan de oorlog

[Bron: Marcel van Stigt, Rodi media]

Hoe beleef je als kind een oorlog? Het boek ‘Een goed verhaal; herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog’ geeft daarop een antwoord. De Protestantse Gemeente Landsmeer brengt dit boek uit in het kader van 75 jaar bevrijding. Het bevat 27 verhalen, verteld of opgetekend vanuit het perspectief van het kind. Er staan ook herinneringen in aan de oorlog in Nederlands-Indië.
Samensteller Jan Rijswijk: “Die verhalen zijn nog nooit verteld.”

‘Op een ochtend in maart ’42 kwam de dominee ons een bezoek brengen. Mijn moeder ontving hem hartelijk. ‘s Middags kwam hij weer. Hij vertelde haar toen dat mijn vader was gesneuveld. Hij was daar zelf zo kapot van dat hij het ‘s morgens nog niet had kunnen zeggen. Daar zat mijn moeder met zes kinderen tussen de zes en negentien jaar, waarvan er twee in Nederland verbleven.’
De moeder moest met vier kinderen vluchten

Zomaar een fragment uit het boek ‘Een goed verhaal’, gelicht uit het verhaal ‘Kampleven’ van Emma Gautier-Teerink. Haar vader was officier bij het KNIL. Met zijn bataljon was hij naar de omgeving van Bandoeng vertrokken om tegen de Japanners te vechten. De moeder van Emma moest met vier kinderen vluchten omdat de Japanners hun huis in beslag namen. Met een koffertje kleren kwamen ze terecht in Magalang, zo’n honderd kilometer van Semarang, in afwachting van wat er verder met ze zou gebeuren.

Persoonlijke verhalen

Het boek geeft aan de hand van persoonlijke verhalen weer hoe 27 Landsmeerders de Tweede Wereldoorlog hebben beleefd. Ze hebben het zelf opgeschreven of zijn door vrijwilligers van de Protestantse Gemeente Landsmeer geïnterviewd.

Mooi moment

“Het idee is afkomstig van onze predikant, Harrianne Allewijn,” aldus Jan Rijswijk. “Het is nu een mooi moment om aandacht aan de oorlog te besteden en we hebben mensen benaderd die bij onze gemeente zijn betrokken en die aan het boek zouden willen meewerken. Het zijn mooie verhalen van mensen die destijds kind zijn geweest. Er staan enkele foto’s bij – niet iedereen wilde dat – en ik heb er allerlei feitjes aan toegevoegd. De verhalen zijn niet verbonden aan een bepaalde locatie, maar aan de personen zelf. Ook vertellen mensen over de oorlog die ze in Nederlands-Indië hebben meegemaakt. Die verhalen zijn nog nooit verteld.”

‘Een mooi verhaal; herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog’ kost € 5,00 en is verkrijgbaar bij ‘t Winkeltje (Dorpsstraat 53a). Of stuur een mail naar boek@pglandsmeer.nl.


Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoeken

Op Facebook