Adventsschikkingen

  • 0

Adventsschikkingen

Zondag, 1 december, is het eerste advent en start de bloemschikgroep ook met de adventsschikkingen.
De lezingen voor de adventstijd 2019 zijn gekozen uit het boek Micha.
Micha was in zijn tijd een criticus van het systeem, hij becommentarieerde de maatschappij op sociale en religieuze thema’s. In zijn kritieken wees hij naar een hoopvolle toekomst en gaf hij zijn mening over hoe het zou kunnen of zelfs moeten zijn. Hoe actueel kan het zijn? De naam Micha komt regelmatig voor in de Bijbel en dan meestal in de vorm van Michael. Michael betekent: wie is als God? De bekendste Michael in de bijbel is de aartsengel die genoemd wordt in de boeken Daniel en Openbaringen als het gaat over de eindtijd.
De basis voor de adventsschikkingen bestaat uit een hoge driehoekige vorm waarom heen een kransen worden geschoven.

De driehoek staat symbool voor: “ik, jij en God” (ook wel: ik, de ander en het spirituele genoemd). Micha houdt zich in de verhalen volop bezig met de mensen en de wereld om hem heen en verwijst daarbij naar de genadige en rechtvaardige God.

De kransen verwijzen naar de voortdurende cycli van beginnen en eindigen en opnieuw beginnen. Elk jaar wordt het opnieuw kerst, elk jaar ontvangen we waarschuwingen en altijd is er hoop op een toekomst. Windstreken en de vier elementen water, vuur, aarde en lucht.

Micha is een man van soberheid. In deze serie van adventsschikkingen wordt soberheid verbeeld in de keuze van kleuren en materialen.
De kransen worden horizontaal geplaatst. Micha geeft waarschuwingen over aardse zaken, het gaat over het leven op aarde.

De eerste schikking – 1e Advent:
Micha beschouwt mensen als een kudde die beschermd wordt in de kring. Dat zien we hier. Met hier en daar een plukje schapenwol. Een cirkel is een sterke constructie en moeilijk te verbreken.


Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Zoeken

Op Facebook